In Blog

Door de jaren heen kunnen de verschillende elementen van uw cv-ketel versleten zijn geraakt. Denk hierbij niet alleen aan de ketel zelf, maar bijvoorbeeld ook aan het expansievat binnen het cv-circuit. Wanneer deze kritieke onderdelen niet meer naar behoren zouden werken, zou u zonder warm water en verwarmde woning komen te zitten. Tegenwoordig worden de boiler en cv-ketel vaak gecombineerd binnen hetzelfde apparaat: de combiketel. Dit maakt het des te belangrijker om de cv-ketel goed te laten onderhouden! Wij geven u in dit artikel voorbeelden van signalen, waaraan u zou kunnen herkennen dat de cv-ketel vervangen moet worden.

Jaarlijks onderhoud aan de cv-ketel uit laten voeren

De meest eenvoudige manier om erachter te komen dat de cv-ketel vervangen moet worden, is het inschakelen van een loodgieter voor jaarlijks onderhoud. Onze loodgieter uit Naarden zal de volledige cv-ketel voor u nakijken. Mocht blijken dat bepaalde onderdelen versleten zijn, dan zal de loodgieter deze voor u vervangen. Het kan voorkomen dat de slijtage dermate ernstig is, dat het verstandiger is om de gehele cv-ketel te vervangen.

Let op de leeftijd van uw cv-ketel in huis

Naast de mogelijkheid om onderhoud aan de cv-ketel uit te voeren, kunt u ook naar de leeftijd van uw cv-ketel kijken. De gemiddelde cv-ketel gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Bevindt uw cv-ketel zich in deze fase? In dat geval kan het lonen om alvast na te denken over de aanschaf van een nieuw model cv-ketel. Te lang wachten met het vervangen van uw cv-ketel is ook nadelig voor uw energierekening.

Rendement van uw cv-ketel vermindert

Een derde signaal waaraan u merkt dat de cv-ketel vervangen moet worden, is een verminderd rendement. Het kan voorkomen dat het steeds langer duurt, voordat uw ruimtes verwarmd zijn. Dit hoeft niet altijd aan de cv-ketel te liggen! Er kan bijvoorbeeld ook lucht in de leidingen zijn gekomen. In dat geval is het bijvullen van de cv-ketel voldoende om het rendement te verhogen. Mocht de cv-ketel al ouder zijn, dan betekent een lager rendement vaak dat de cv-ketel vervangen moet worden.

Nieuwste artikelen