In Blog

Aan/uitthermostaat

Wanneer je centrale verwarming aanlegt, kun je een keuze maken uit verschillende thermostaten. De meest eenvoudige en voordeligste variant is de aan/uit thermostaat. Deze variant is uitermate eenvoudig te bedienen, je draait aan de knop of geeft via de druktoetsen de gewenste temperatuur aan. Deze thermostaat is niet programmeerbaar.

Klokthermostaat

Met deze thermostaat kun je van tevoren instellen hoe laat en in welk vertrek je een bepaalde temperatuur wilt hebben. Stel, je komt om zes uur thuis, dan stel je de thermostaat op 21 graden in om kwart voor zes. De ketel begint dan zijn werk te doen en jij komt thuis in een lekker warm huis. Feitelijk zit er dus gewoon een timer op de thermostaat.

Modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat kan ervoor zorgen dat de ketel niet altijd even hard brandt. Dit zorgt er dan weer voor dat je energie bespaart, dus minder uitgeeft aan gas en het is ook nog eens beter voor het milieu. Niet alle ketels zijn compatibel met een modulerende thermostaat, dus als je overweegt er eentje aan te schaffen, kijk dan eerst of deze wel samen met de ketel werkt.

Zelfdenkende thermostaat

Deze thermostaat bepaalt zelf hoe lang het nodig is om de ketel te laten branden om op een bepaald tijdstip een bepaalde temperatuur te hebben bereikt. Je geeft alleen zelf aan wanneer je een bepaalde temperatuur in een verblijf wilt hebben en de thermostaat regelt de rest. Dit voorkomt onnodig lang branden en de gewenste temperatuur wordt ook daadwerkelijk bereikt. Je verbruikt hierdoor ook minder energie.

Radiatorthermostaat

Deze thermostaat is een knop die aan de radiator vastzit. Je kunt hiermee iedere radiator afzonderlijk regelen. Het voordeel is dat je dus in een vertrek waar je niet zit en het dus ook niet lekker warm hoeft te zijn, de radiator gewoon dicht kunt draaien. En dus geen extra energie verbruikt. Beter voor je portemonnee en het milieu. Een radiatorthermostaat is voorzien van een sterretje tot aan 5, waarbij de eerste voor uit staat en de 5 de maximale warmte die je kunt krijgen, weergeeft.

Nieuwste artikelen
doucheput