In Blog

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met behulp van een cv-ketel. Deze installatie zorgt er met behulp van gas voor dat water opgewarmd wordt. Dit geld niet alleen voor warm water dat uit de kraan stroomt, maar ook voor water in radiatoren. De meeste cv-ketels zijn niet bepaald duurzaam. Althans, de ketels die al de nodige jaren oud zijn. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om uw woning op een duurzame manier te verwarmen. Dit kan inderdaad met een warmtepomp of een zonneboiler, maar daar doelen wij in dit geval niet op. U kunt uw woning namelijk ook duurzaam verwarmen met behulp van een HR-ketel.

Retourwater wordt gedeeltelijk verwarmd

Wat maakt een HR-ketel nu duurzamer dan een gewone cv-ketel? Dit vraagt u zich ongetwijfeld af. Het verschil in duurzaamheid zit hem met name in het retourwater dat afkomstig is van bijvoorbeeld radiatoren. Bij een cv-ketel keert dit water koud terug. Bij een HR-ketel wordt dit water op de terugweg al deels verwarmd. Hoe dit kan? Doordat er bij de verbranding van gas waterdamp vrijkomt die warmte afgeeft. In een standaard cv-ketel gebeurt er niets met deze warmte. De condens wordt namelijk via een leiding afgevoerd en de warmte gaat zo verloren. Bij een HR-ketel wordt deze warmte wel benut. En wel voor het opwarmen van retourwater. Hierdoor keert dit water dus niet geheel koud terug in de installatie. Een HR-ketel hoeft zo minder moeite te doen om het water weer op temperatuur ter krijgen. Het is immers niet meer helemaal koud.

Goed voor het milieu

Doordat een HR-ketel minder vaak en hard hoeft te werken, wordt er minder energie verbruikt. Dit is uiteraard goed voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Het is echter niet alleen vanwege het verminderde energieverbruik dat een HR-ketel duurzamer is dan een cv-ketel. Doordat de ketel minder vaak werkt, stoot hij ook minder CO2 en stikstofdioxide uit. Dit zijn twee stoffen die ook schadelijk zijn voor het milieu. Een HR-ketel levert dus op verschillende fronten een bijdrage aan het milieu.

Een HR-ketel installeren

Woont u in een betrekkelijk oud huis en is uw ketel behoorlijk verjaard? Dan overweegt u mogelijk deze te vervangen voor een HR-ketel. Goed voor het milieu en ook goed voor uw eigen portemonnee. Wij raden het u overigens niet aan de ketel zelf te installeren. Een HR-ketel installeren is namelijk bijzonder complex. Dit kunt u daarom beter uitbesteden aan een loodgieter. Zodoende bent u verzekerd van een juiste installatie en weet ut dat uw ketel straks werkt. Moet er eerst nog een oude ketel verwijderd worden? Schakel hier vooral ook een professional voor in. Zo voorkomt u dat er onherstelbare schade ontstaat.

Nieuwste artikelen